Spelletjes

Spelletjes

 

Bellen kapot maken

Het eerste dat kinderen graag doen als ze bellen zien, is ze kapot maken. Helemaal prima natuurlijk. Maar wil je het iets meer gestructureerd aanpakken? Laat de kinderen in een rij achter een streep staan en op een teken naar de bel toe rennen om hem kapot te maken.

 

Bel in bel blazen

Als het bellen kapot maken een te wild spelletje wordt, is dit spelletje een goede. Het vraagt concentratie en techniek van de kinderen en kan prachtige effecten geven. Laat een persoon bellen maken en een ander persoon de opdracht uitvoeren. Het doel is om een kleinere bel in een grote bel te blazen. Dit doe je door zacht (maar niet te zacht) tegen een bel aan te blazen. Zo ontstaat er een kleinere bel in de bestaande bel. Als je geluk hebt kun je zelfs twee of drie kleine bellen in de grote bel blazen! Hiervoor moet er niet te veel wind staan, dan is het te moeilijk.

Bellen opvangen

Maak je handen flink nat met bellenblaas. Doordat je handen nat zijn kun je een bel aanraken zonder dat hij kapot knapt. Vraag of de bellenmaker niet al te grote bellen maakt (dit doet hij door het touw maar een klein stukje open te maken en niet te lang open te houden). Probeer een bel op te vangen op je platte handen.

Bellen maken met je handen

Maak je handen flink nat in de bellenblaas. Leg je handpalmen tegen elkaar en maak daarna kommetjes van je handen terwijl je de muizen van je handen en vingertoppen tegen elkaar houdt. Blaas zachtjes tussen je handen. Even oefenen, maar dan kun je je handen als bellenblazer gebruiken!

Bel laten stuiteren

Net als bij bellenblaas-handen, knapt een bel ook niet kapot op een stuk doek. Houdt een doek strak gespannen in je handen en laat een bel omhoog stuiteren op je doek. Zorg ervoor dat je met je doek onder de bel blijft zodat je hem kunt blijven laten stuiteren!

 

Andere bellenblazers

Zoek eens andere attributen om bellen mee te maken. Een vliegenmepper, een schuimspaan, een spatel, ... Zoek in de garage en keuken naar verschillende dingen om bellen mee te maken en kijk wat voor vormen je kunt maken.

 

Bellen-kunstwerk

Voeg een kleurstof toe aan je bellenblaas. Gebruik voedingskleurstof. Laat iemand bellen maken en de ander met een canvas of een groot stuk papier de bellen 'vangen'.  Als je verschillende kleuren kleurstof gebruikt krijg je een prachtig schilderij met ronde bel-afrdukken.

 

Laat de bel niet landen!

Maak er een sport van om de bel zo lang mogelijk in de lucht te houden. Soms staat de wind zo dat ze vanzelf in de lucht worden geblazen, maar soms vergt het veel wapperen met armen en onder de bellen blazen zodat ze niet op de grond kapot knappen of ergens tegenaan botsen.

 

Bel Schieten

Waterpistolen in de aanslag en.... SCHIETEN maar. Laat degene met de waterpistolen op een vast punt of achter een lijn staan om de moeilijkheid te vergroten. Vanuit deze plek mogen ze proberen zoveel mogelijk bellen uit de lucht te schieten. Een perfect spel op een warme dag.

 

Bellen ontwijken

Ben je met een boel kinderen? Maak een grote kring. De mensen die de kring vormen hebben allemaal bellenblaas en een bellenblazer in de aanslag. Iemand staat in het midden van de kring. Laat een volwassenen aftellen en de tijd bijhouden. Op het teken begint iedereen bellen te maken. Degene in het midden van de kring probeert alle bellen te ontwijken. Zet een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld 30 seconde lang bellen ontwijken. Het kan makkelijker en moeilijker gemaakt worden door de kring kleiner of groter te maken, een langere of kortere tijd af te spreken, meer kinderen in het midden van de kring te hebben (samenwerken is dan belangrijk!).

Bevroren bellen

Winter geen tijd om bellen te blazen? Natuurlijk wel! Als het lekker koud is kun je namelijk bevroren bellen maken. Het moet rond het vriespunt zijn of kouder. Hele grote bellen zullen niet bevriezen. Maak dus kleinere bellen (door de stokken maar kort open te houden en je touw snel weer dicht te maken). Het werkt goed op een gras-achtige ondergrond, maar misschien werkt het ook op andere oppervlakten. De bel blijft liggen op de grond en bevriest. Als je hem aanraakt brokkelt hij kapot.

Tikkertje

De tikker is degene die de bellen maakt. Ben je geraakt door een bel, dan ben jij de tikker en ga jij bellen maken.

 

Bellen door de hoepel

Iemand maakt de bellen en de ander heeft een hoepel vast. De hoepelhouder probeert een bel door de hoepel te laten gaan zonder dat hij kapot gaat. Tem de bel!

 

Slang/Sneeuw blazen

Neem een lege plastic fles en knip er de onderkant vanaf. Span met een elastiekje een oude sok over het gat. Doop het sok-gedeelte in de bellenblaas. Blaas door de tuit van de fles. Je maakt nu sneeuw. Of een lange slang. Of... wat je er ook in ziet in die schuimige bubbels!

In een bel staan

Droom je ervan om IN een reuzebel te staan? Dat kan! Je hebt een boel bellenblaas nodig, maar dan komt je droom ook uit. Je hebt een hoelahoep, een boel handdoeken en vuilniszakken nodig. Doe het ergens waar het compleet windstil is, met een beetje wind gaat de bel bewegen en knapt hij tegen degene die in de bel staat kapot. Binnen is eigenlijk het beste.

Leg de handdoeken als een soort walletje op de grond in de vorm van een cirkel. Maak nog een handdoeken cirkel hierin. Je hebt nu twee cirkels van handdoeken op de grond liggen. Leg tussen deze walletjes vuilniszakken. Giet de bellenblaas tussen de twee wallen in de geul van vuilniszakken. Laat een kind in het midden van de kleinste cirkel staan. Leg de hoepel in de bellenblaas en trek hem omhoog, om het kind heen.